:)
KosiarzMirek: Jak mógłbym w(x)=(x−1)2014 podzielić przez dwumian (x−x2)
16 sty 19:28
MQ: x−x2=−x*(x−1)
16 sty 19:41
KosiarzMirek: Jakoś nie mogę tego rozwiązać
16 sty 19:55
KosiarzMirek: :(
16 sty 20:03
kika: −x(x−1)2013
16 sty 20:04
KosiarzMirek: 
Jesteś bardzo wdzięczna. Poprosił bym tylko o WYJAŚNIENIE
16 sty 20:10
Maslanek: kika, serio coś takiego?
| | (x−1)2014 | |
Zauważmy najpierw, że |
| =1+(x−1)+(x−1)2+(x−1)3+...+(x−1)2013=Q(x) − suma |
| | x−1 | |
wyrazów ciągu geometrycznego o q=(x−1).
| | W(x) | | −Q(x) | |
No to w takim razie |
| = |
| } |
| | x−x2 | | x | |
Teraz wiemy, że na pewno reszta z dzielenia W(x) przez (x−0) wynosi 1. Podobnie dla dzielenia
Q(x) przez (x−0).
To gdyby chcieć zapisać W(x) w jawnej postaci −Q(x)*x+1 to trzeba by się było trochę natrudzić
pewnie
17 sty 00:13