plaszczyzny
zadanie: 1. Napisz rownanie parametryczne prostej
a) o kierunku (2
−3
1) przechodzacej przez punkt (−7,0,3)
b) przechodzacej przez punkty (−2, 0, 1) i (−3, −1, 1).
a) o kierunku [2, −3, 1] czyli to jest juz wektor rownolegly do tej prostej
ze wzoru mam:
x1=−7+2t
x2=−3t
x3=3+t
b) najpierw obliczam wektor rownolegly do prostej czyli AB=[−1, −1, 0]
za punkt poczatkowy przyjme punkt A
x1=−2−t
x2=−t
x3=1
2. Dane sa wektory X=[3, 3, −2] i Y= [1, 2 , −1].
a) uzasadnij, ze wektory te sa niewspolliniowe
b) napisz rownanie parametryczne plaszczyzny rownoleglej do tych wektorow i przechodzacej przez
punkt A=(2, −5, 0).
a) z definicji:
aX+bY=0⇒a=b=0 liniowo niezalezne
a[3, 3, −2]+b[1, 2 , −1]=[3a, 3a, −2a]+[b, 2b, −b]=[3a+b, 3a+2b, −2a−b]=[0, 0, 0]
b) ze wzoru mam:
X=A+tX+sY; s, t∊R
x1=2+3t+s
x2=−5+3t+2s
x3=−2t−s
dobrze? nie wiem czy dobrze rozumiem: plaszczyzny rownoleglej do tych wektorow
moge prosic o sprawdzenie tych zadan
16 sty 19:00
zadanie: ?
16 sty 19:47
zadanie: ja jestem tutaj
16 sty 21:03
Krzysiek: 1a)ok
b)ok
2)a) brakuje,że a=0,b=0
b)ok
16 sty 21:11
Mila:
16 sty 21:17
zadanie: dziekuje
chcialbym jeszcze rozwiac watpliwosci odnosnie plaszczyzny
w R2 rownanie ogolne prostej to ax+by+c=0 ; gdzie a, b to wspolrzedne wektora normalnego tej
prostej, jest to wektor prostopadly do tej prostej [a, b].
rownanie parametryczne prostej − wektor rownolegly do tej prostej (lub zawarty w tej prostej)
w R3 rownanie parametryczne prostej− rowniez wektor rownolegly do tej rostej
rownanie parametryczne plaszczyzny − 2 wektory niewspolliniowe zawarte w tej plaszczyznie
rownanie ogolne plaszczyzny : ax+by+cz+d=0, gdzie a, b, c sa wspolrzednymi wektora
prostopadlego do tej plaszczyzny [a, b, c], jest to wektor normalnytej plaszczyzny.
zgadza sie?
16 sty 21:38
16 sty 23:05
Mila: Dobranoc.
16 sty 23:13
zadanie: dziekuje
17 sty 18:27