Miejsce zerowe funkcji rosnącej z wartością bezwzględną
Ładnie: Wyznacz miejsce zerowe i przedziały, w których funkcja f jest rosnąca, gdy f(x) = |3x+1| + 2x
−1
16 sty 18:45
Ładnie: Macie może jakiekolwiek pojęcie jak to zrobić?
16 sty 18:50
Amaz:
1o
3x+1 ≥ 0 ⇒ x ≥ −13
f(x) = 3x + 1 +2x − 1 = 5x, funkcja rosnąca, miejsce zerowe: x=0
2o
3x+1 < 0 ⇒ x < −13
f(x) = −3x − 1 + 2x − 1 = −x −2, funkcja malejąca, miejsce zerowe dla x = −2
Podsumowując:
Funkcja jest rosnąca dla x ≥ −13, miejsca zerowe to x=−2 lub x=0
16 sty 18:51
Bizon:
1o dla x∊(−∞,−1/3)
f(x)=−3x−1+2x−1 ⇒ f(x)=−x−2
2o dla x∊<−1/3,∞)
f(x)=3x+1+2x−1 ⇒ f(x)=5x
rysuj i ustalaj
16 sty 18:55
Ładnie: Okej, dzięki.
W sumie właśnie doszedłem do tego momentu, f(x) = 5x itd. ale nie wiedziałem co dalej z tym
zrobić
;;
Mam kolejny problem, otóz muszę uzasadnić że funkcja określona wzorem :
12x +1 dla x < 2
f(x) = {
x −3 dla x > 0
I muszę :
uzasadnić, że jest rosnąca w przedziale (0; ∞)
i
b) jest funkcją różnowartościową
16 sty 19:38
Bizon:
... a co z tymi przedziałami ...

?
16 sty 19:43
Ładnie: Zrobione.
16 sty 19:51
Bizon:
pytam o to ostatnie zadanie
0,5x+1 dla x<2
f(x)=
x−3 dla x>0
to nie jest funkcja
16 sty 19:57
Ładnie: "Uzasadnij, żę funkcja f określona wzorem (wyżej podanym)
a) jest rosnąca w przedziale(0, ∞)
b) nie jest funkcją róznowartościową"
− to jest treść zadania
16 sty 20:06
Bizon:
a ja pytam o poprawność zapisu tej "funkcji" ... zwróć uwagę że x<2 i x>0 "nakładają się"
częściowo ... a to błąd
16 sty 20:09
Ładnie: hmmm tam powinno być (u góry) x ≤ 0
Jeśli to coś zmienia...
16 sty 20:22
Bizon:
... zmienia ... nie zmienia ... ale sztuka cierpi −
16 sty 20:38