matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
ZDejm:
Mam pytaneczko co do takiego zadania w którym mam wyznaczyć wszystkie wartości parametru m dla
x
2
+ mx − m + 3
których równanie
= 0 ma dwa różne rozwiązania x
1
x
2
spełniające
x − 2
x
1
+ x
2
warunek
≥ m
x
1
x
2
16 sty 18:37
ZDejm:
16 sty 19:29
Bizon:
x≠2 Δ>0
x
1
+x
2
b
a
b
=−
*
=−
x
1
x
2
a
c
c
b
czyli −
≥m
c
16 sty 19:40