ZKS:
1 + 2x − 3x
2 = (1 − 3x)(x − 1)
[(1 − 3x)(x − 1)]
5 = (1 − 3x)
5(x − 1)
5
Teraz masz kilka opcji. Pierwszy nawias ma wyrażenie do trzeciej potęgi x a drugi do zerowej x.
Pierwszy ma wyrażenie do drugiej a drugi do pierwszej
pierwszy ma wyrażenie do pierwszej drugi ma do drugiej
pierwszy ma do zerowej drugi do trzeciej.
| | | |
(−3x)5 − 2 = −270x3 ∧ | (−1)5 = −1 ⇒ −270x3 * (−1) = 270x3 |
| | |
| | | |
(−3x)5 − 3 = 90x2 ∧ | x5 − 4 * (−1)4 = 5x ⇒ 90x2 * 5x = 450x3 |
| | |
| | | |
(−3x)5 − 4 = −15x ∧ | x5 − 3 * (−1)3 = −10x2 ⇒ −15x * −10x2 = 150x3 |
| | |
| | | |
(−3x)5 − 5 = 1 ∧ | x5 − 2 * (−1)2 = 10x3 ⇒ 1 * 10x3 = 10x3 |
| | |
270x
3 + 450x
3 + 150x
3 + 10x
3 = 880x
3.
Nie chciało mi się myśleć nad jakimś prostszym rozwiązanie więc zrobiłem tak na chłopski rozum.