Proszę o pomoc .
help: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa kąt α
taki, że α=0,8. Krawędź podstawy ma długość 3 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
| | 3√3 | |
Odpowiedź to Pc= |
| (3+ √73) cm2 |
| | 4 | |
16 sty 18:19
dero2005:
napisz poprawnie zadanie
16 sty 18:44
help: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa kąt α
taki, że cos α=0,8. Krawędź podstawy ma długość 3 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
16 sty 18:45
dero2005:

a = 3
| | 4 | | 3 | |
cos α = |
| ⇒ sin α = √1−cos2α = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | √3 | |
hs = √l2 − a2)2 = |
| *√73 |
| | 6 | |
| | 3 | | 3√3 | |
Pb = |
| a*hs = |
| √73 |
| | 2 | | 4 | |
| | 3√3 | |
Pc = Pp + Pb = |
| (3+√73) |
| | 4 | |
16 sty 19:15