stereometria
DADA: Przez punkty A i B leżące poza płaszczyzną π poprowadzono proste prostopadle do tej
płaszczyzny, przebijające ją odpowiednio w punktach A' i B' . Wiedząc, że | AA'| = 80 cm i
|BB'| = 60 oblicz , oblicz odległość środka odcinka AB od płaszczyzny π. Pani mówiła, że
trzeba to zadanie
zrobić za pomocą podobieństwa trójkątów ale ja nie zauważam tych zależności. Proszę o pomoc.
16 sty 18:17
AS:

AA2 = AA1 − BB1 = 20
SS1 : a = AA2 : (2*a) => SS1 = AA2/2 = 10
Szukana odległość
SS2 = BB1 + SS1 = 60 + 10 = 70
16 sty 19:02
DADA: skąd wiesz że AA2 jest 2 razy większe od SS1?
16 sty 19:17
AS:
AA2 jest różnicą odcinków AA1 i BB1
16 sty 19:29
DADA: no to rozumiem ale ty przyjąłeś że SS1 =a natomiast AA2= 2a i tego nie rozumiem
16 sty 19:33
AS:
Jeżeli S jest środkiem AB to S1 musi być środkiem BA2 (tw.Talesa)
16 sty 19:37
DADA: ok dzięki tylko taki problem jest że są w odp dwa wyniki jeden ten co obliczyłeś a drugi d = 10
16 sty 19:38
AS:
Być może,że 10 odnosi się do odcinka SS1 a dopiero dodanie
odcinka BB1 da szukaną odległość.
16 sty 19:50
Mila:
II wariant
A i B leżą po przeciwnych stronach płaszczyzny π.
16 sty 20:51