rownania
zenek: rozwiąż równanie
| x−2 | |
| −2 = |x−4| coś mi nie wychodzi − pomożecie!? |
| x−3 | |
16 sty 18:14
zenek: nikt
16 sty 18:30
Bizon:
| | −x+4 | | −x+4 | |
x−4=− |
| lub x−4= |
| |
| | x−3 | | x−3 | |
x−4=x
2−7x+12 x−4=−x
2+7x−12
x
2−8x+16=0 −x
2+6x−8=0
(x−4)
2=0 x
2−6x+8=0
i licz −
16 sty 18:31
KosiarzMirek: x−2/x−3 −2 = −x+4 i x−2/x−3 −2 =x−4 Obliczasz te dwa przykłady i wyznaczasz wspólną dziedzinę
16 sty 18:32
KosiarzMirek: Dokładnie jak bizon
16 sty 18:33
KosiarzMirek: nieee, chwila. Na pewno to jest dobrze? Nie chodzi mi o ten droby błąd ale o całokształt
działania
16 sty 18:35
zenek: coś nie wychodzi bo w drugim jest delta 4 i x1 = 2 i x2 = 4 a w odpowiedziach jest tylko 4 a w
zalozeniach dziedziny powinno być R − {3}
16 sty 19:06
Jędruś: Trzeba na obie części rozwiązania nałożyć warunki :
1. dla x≥0 opuszczamy znak w. bezwzgl.
2. dla x<0 opuszczamy znak w. bezwzgl. i zmieniamy znak wyrażenia pod w. bezwzgl.
3. D = R − {3}
abo inaczej: obie strony podnosimy do kwadratu i serdecznie olewamy znak wartości bezwzgl.

!
16 sty 21:06
ZKS:
Ale przy podnoszeniu do kwadratu należy również zrobić założenia. Bizon chyba przez
nieuwagę tak rozwiązał ponieważ przed tym należy dać założenie że jego prawa strona
równania jest nieujemna i wtedy opuszczamy tak jak to zrobił wartość bezwzględną.
16 sty 21:17