Jak narysować płaszczyzne.
Kamil: Witam. Nie było mnie na lekcji ,,Układy nierówności liniowych''. Wszystko umiem do momentu
zaznaczenia układu na płaszczyźnie. Może ktoś wytłumaczyć jak np naszkicować?
y>3x−2
y<3x
16 sty 17:59
Bizon:
a wykresy
y=3x−2
y=3x
potrafisz narysować?
16 sty 18:05
Kamil: Właśnie, nie bardzo. Z wykresami cienko. Wszystko idzie gładko do momentu rysowania wykresu.
Zapewne braki z gimnazjum.
16 sty 18:10
Mila:

y>3x−2
y<3x
1) Rysujesz prostą
k: y =3x−2 ( przerywaną linią , bo nierówność ostra), zaznaczasz obszar nad prosta
2) rysujesz prostą
m: y=3x ( przerywaną linią , bo nierówność ostra), zaznaczasz obszar pod prosta
rozwiązaniem tej nierówności jest obszar między prostymi
16 sty 18:12
Kamil: Chodzi mi o to że nie wiem dlaczego te linie leżą akurat w tym miejscu.
16 sty 18:20
Aga1.:

y=3x−2
a=3, b=−2
wiesz,że przez dwa różne punkty przechodzi jedna prosta.
Obliczasz je np.tak.
(0,b)=(0,−2)
(1,a+b)=(1, 1)
Zaznaczasz te punkty i rysujesz prostą ( u Ciebie rysujesz ją linią przerywaną)
16 sty 19:43