| 1 | 1 | A | B | Cx+D | ||||||
∫ | dx=∫ | dx=∫( | + | + | )dx | |||||
| x4+4x2 | x2(x2+4) | x | x2 | x2+4 |
| A | B | Cx+D | 1 | ||||
+ | + | = | /*x2(x2+4) | ||||
| x | x2 | x2+4 | x2(x2+4) |
| 1 | ||
B= | ||
| 4 |
| 1 | ||
x2: B+D=0 =>D=− | ||
| 4 |
| A | B | Cx+D |
|
| |||||||||||||||||||||
∫( | + | + | )dx=∫(0+ | + | )dx=* | ||||||||||||||||||||
| x | x2 | x2+4 | x2 | x2+4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | x−1 | |||||||||||||
∫ | dx= | ∫ | dx= | ∫x−2dx= | * | +C | ||||||||||||
| x2 | 4 | x2 | 4 | 4 | −1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | x | ||||||||||||||||
∫ | )dx=− | ∫ | dx=− | * | arctg | +C | |||||||||||||||
| x2+4 | 4 | x2+4 | 4 | 2 | 2 |
| 1 | x−1 | 1 | 1 | x | ||||||
*= | * | +(− | )* | arctg | +C | |||||
| 4 | −1 | 4 | 2 | 2 |
sprawdzilem zgada sie 100%