Oblicz granicę
Karolina: x−−>0
16 sty 17:02
Kejt: dwa razy de l'Hospitalem
16 sty 17:36
Karolina: Nie wychodzi
16 sty 19:12
Jędruś: spróbuj z twierdzenia o 3 funkcjach:
x2(cosx−1)/(cosx−1) < x2(cosx)/(cosx−1) < x2(cosx)/(cosx) (sorry za zapis...)
Obie skrajne funkcje po uproszczeniu (x2) będą miały tą samą granicę = 0, a więc środkowa też.
16 sty 21:21
ZKS:
Tylko że ta granica wynosi −2.
16 sty 21:28
Kejt: nom.. −2

pokaż jak liczysz
Karolino.
16 sty 21:30
Eta:
x→0 limf(x)= −2*1*1= −2
16 sty 21:34
Kejt: i Eta popsuła..
16 sty 21:35
pigor: ..., lub np. tak :
| | x2cosx | |
= limx→0 |
| = |
| | cos2x2−sin2x2−sin2x2−cos2x2 | |
| | x2cosx | |
= limx→0 |
| = |
| | −2sin2x2 | |
| | 4 | | 14x2 | |
= limx→0 − |
| cosx* |
| = |
| | 2 | | sin212x | |
| | 4 | | 12x | |
= limx→0 − |
| cosx* ( |
| ) 2= −2*cos0*1 2= −2*1*1= −2. |
| | 2 | | sin12x | |
16 sty 21:35
Eta:
@
Kejt
Co Ci Eta "popsuła" ? Twoja podpowiedź : "dwa razy Hospitalem".
ooo ..
pigor też "popsuł"
16 sty 21:38
ZKS:
Eta
16 sty 21:39
Kejt: chodzi mi o podanie rozwiązania..
16 sty 21:40
Jędruś: juz wiem: licznik i mianownik pomnóż przez cosx+1 oraz x2 przenieś do mianownika w
mianowniku, w mianowniku otrzymasz −(sin)2x/x2 = −1 (z granicy podstawowej sinx/x = 1 w
otoczeniu zera),
w liczniku dostaniesz (cos)2x + cosx = 2 , a więc rzeczywiście granica będzie −2
16 sty 21:41
Eta:
Dzięki
ZKS za zwrot ...
16 sty 21:41
Eta:
Ooo
Jędruś się obudził
16 sty 21:42
Jędruś: Eta, po prostu mam kłopot w pisaniu na klawiaturze − miałem mały wypadek i piszę 1 palcem...
16 sty 21:46