ciągi
Patryk: Dla jakich wartości m liczby: m, 3m−4, 4m w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny dla
ciagu o wyrazach całkowitych. Oblicz S7
dokładnie piszcie obl, będe wdzięczny... dzieki! pozdro
16 sty 16:28
Janek191:
m, 3m − 4, 4m tworzą ciąg geometryczny, gdy
( 3m − 4)
2 = m*4m
9 m
2 − 24m + 16 = 4 m
2
5 m
2 −24 m + 16 = 0
Δ = 576 − 4*5*16 = 576 − 320 = 256
√Δ = 16
| | 24 − 16 | | 24 + 16 | |
m = |
| = 0,8 lub m = |
| = 4 |
| | 10 | | 10 | |
Odp.
Dla m = 4 mamy ciąg geometryczny o wyrazach całkowitych: 4, 8, 16.
17 sty 02:46