wektory
pomocy.wektory: WEKTORY
1) Znaleźć wektor x spełniający równania:
x × a = b, x · a = 0.
2)Znaleźć wektory x i y spełniające układ równań:
3x + y × c = a,
2y + x × c = b,
przy założeniu, że a i b nie są wektorami zerowymi.
16 sty 16:28
pomocy.wektory: ref
16 sty 18:35
pomocy.wektory: ref
16 sty 23:50
pigor: ...,
a) xoa=0 czyli iloczyn skalarny= 0 ⇒ x ⊥a − wektory prostopadłe, a więc
x to każdy wektor niezerowy prostopadły do wektora a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
17 sty 00:27
Panko: 1) sprawdź , co jest gdy że jeżeli b jest wektorem zerowym ?
| | a X b | |
jeżeli nie jest wektorem zerowym to x= |
| , gdzie a2−−to kwadrat |
| | a2 | |
skalarny wektora a czyli a
2=a
12+a
22+a
32 , a=[a
1,a
2,a
3]
Sprawdź z definicjami iloczynu wektorowego a X b gdzie b=[b
1,b
2,b
3] ,że jest ok.
I i j k I
a X b= I a
1 a
2 a
2 I
I b
1 b
2 b
3 I
17 sty 00:31