ciagi kiełbasa
marek: Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) dla każdego n ⁄= 1 określona jest wzorem Sn = 2n2 − 14n
.
a)Wykaż, że ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym.
b) Wykaż, że jeżeli suma n początkowych wyrazów ciągu dla każdego n ≥ 1 określona jest wzorem 2
Sn = 2n − 1 4n + 1 , to ciąg ten nie jest arytmetyczny.
a) wyszło mi
a1=−12 a2=−8
r=4 an=4n−16
an+1=4(n+1)−16=4n−12
an+1−an=4n−12−(4n−16)=4n−12−4n+16=4
b)obliczyłem s1=−11
S2=−19
a2=−19+11=−8
r=3
an=3n−14
i nie wiem co dalej
16 sty 15:52
marek: ktoś pomoże ?
16 sty 18:55
Bizon:
a skąd masz to a2=−8
16 sty 19:00
Bizon:
... przepraszam ... nie było tego pytania −
16 sty 19:07
marek: w poleceniiu b jest błąd Sn=22−14n+1
16 sty 19:19
marek: Sn=2n2−14n+1
16 sty 19:20
Bizon:
odpowiedz sobie na pytanie po co wyznaczasz a
1, a
2, r

?
16 sty 19:51
Mila:
b)
Sn=2n2−14n+1
S1=a1=2−14+1=−11
Sn=Sn−1+an
an=Sn−Sn−1
Sn−1=2(n−1)1−14(n−1)+1=2(n2−2n+1)−14n+14+1=2n2−4n+2−14n+15
an=2n2−14n+1−(2n2−4n−14n+17)
an=2n2−14n+1−2n2+4n+14n−17
an=4n−16
a1=4−16=−12≠S1
To nie jest suma ciągu arytmetycznego.
16 sty 22:55