Funkcje trygonometryczne
czopo: Hej, nie wiem jak zrobić takie zadanka.
1. Oblicz sin 2x oraz cos 2x jeśli:
sin x =
45 i x ∊ (
π2;π),
cos x =
15 i x ∊ (
3π2;2π)
2. Oblicz
sin 15 * sin 75
√3/2 cos
912π +
12sin
912π
Dzięki śliczne za pomoc
16 sty 15:31
kazmisz: hhehehehehehehehe czopo fajny nick
16 sty 15:42
ICSP: sin2x = 2sinxcosx
cos2x = cos
2x − sin
2x = 2cos
2x − 1 = 1 − 2sin
2x
Policzenie cos2x nie jest problemem − wystarczy podstawić
Aby policzyć sin2x musisz sobie jeszcze z jedynki trygonometrycznej doliczyć cosx. Tylko
pamiętaj o znakach w odpowiednich ćwiartkach
| | 1 | |
2. a) Wzór sinxcosx = |
| sin2x |
| | 2 | |
| | √3 | | π | | 1 | | π | |
b) |
| = cos |
| oraz |
| = sin |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Po podstawieniu dostaniesz wzór na cosinus różnicy katów
16 sty 15:46
J: W zadaniu 1 ma już gotowe wartości sinx=4/5 oraz cosx=1/5 , więc tylko podstawic do wzorów
16 sty 15:55
czopo: Tylko sin i cos sa osobnymi podpunktami
16 sty 17:07