nirówności
wiesia: rozwiąż nierówność.
Rozwiązanie narysuj na osi liczbowej i zapisz w postaci przedziałów ( sumy przedziałow)
| | 1 | | 1 | |
2 ( |
| x − 1 )≥ |
| x − 2 |
| | 3 | | 3 | |
16 sty 14:27
J: I w czym jest problem ? To prosta nierówność 1−go stopnia.
16 sty 14:43
Hajtowy:
2x − 2 ≥ x −2
....
dokończ
16 sty 14:45
Hajtowy: 2x−6 ≥ x − 2
chochlik
16 sty 14:47
J: Oj! Chyba nie tak

, chociaż wynik wyjdzie dobry.
16 sty 14:49
J: Jeszcze gorzej !
16 sty 14:50
Hajtowy: 2x−6 ≥ x − 6
Tak wiem
16 sty 14:51
wiesia: Dane są zbiory A i B.Zaznacz je na osi liczbowej,zapisz jako przedziały,a następnie zapisz w
postaci przedziałów( lub sumy przedziałów ) zbiory: A∩B ,B' ,B\A
A= { x ∊ R: − 8≤ x ≤ 2 }
B= { x ∊ R: ( x< −3 v x ≥ 4,5 )}
16 sty 14:54
Hajtowy: A ∩ B = iloczyn
B\A = To co jest w "B" a nie ma tego w "A"
B' − zdarzenie przeciwne
16 sty 14:55