ciagi kiełbasa
marek: Oblicz, o ile jest mniejsza suma dwustu początkowych wyrazów o numerach parzystych od sumy
dwustu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych.
dane:
ciąg jest malejący r=−3
a1=20
a2=17
an=20+(n−1)(−3)=20−3n+3=23−3n
odp.600
16 sty 14:24
Janek191:
b1 = a2 = 17
r1 = 2 r = − 6
b200 = b1 + 199*(−6) = 17 − 1 194 = − 1 177
Sb200 = 0,5 *( 17 − 1 177}*200 = 100*( − 1 160) = − 116 000
oraz
c1 = a1 = 20
r2 = 2r = − 6
c200 = 20 + 199*(−6) = 20 − 1 194 = − 1 174
Sc200 = 0,5*( 20 − 1174)*200 = 100* ( − 1 154) = − 115 400
zatem
Sb200 − Sc200 = − 116 000 − ( − 115 400 ) = − 600
Odp. − 600
===========
16 sty 14:38
marek: ok dzięki
16 sty 14:41