martyna: znajdz cyfry a i b liczby o rozwinięciu okresowym 7,19 (1ab693) , jeśli w tej liczbie na
jedenastym miejscu po przecinku występuje cyfra 3 , a na dwudziestym drugim cyfra 6?
z góry dzięki za odp
7 paź 14:45
magoo: okres składa się z 6 liczb zaczynając od trzeciej po przecinku a zatem jedenasta liczba
po przecinku to dziewiąta w okresie i można ją znależć tak:
9:6=1 reszta 3 czyli jest to trzecia liczba z kolei z danej szóstki (1ab693) czyli b,
więc b=3
tak samo 22 liczba po przecinku to 20 liczba w okresie i wynosi:
20:6=3 reszta 2 czyli jest to druga liczba z kolei z danej szódtki czuli a, więc a=6
7 paź 17:45
nick: które z poniższych liczb mają rozwinięcia dziesiętne nieskończone nieokresowe √8 √16
√0,025
15 wrz 21:53
oiyuoyu: √8
14 wrz 19:29
;;;: γγππ≥≥≥≥≥≥∫⊂∊∧[0−000∞−9∞∞∞≤8≤8≤≥≥52
23 wrz 20:01