matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Marta:
wyznacz granice przy x zmierzającym do 1
1
f(x)=
(x−1)
2
16 sty 14:21
daras:
wyznacz
16 sty 14:27
J:
1
1
f(x) =
=
; może teraz będzie łatwiej.
(x−1)
2
x
2
− 2x +1
16 sty 14:39
Mila:
1
lim
x→1
−
=
∞
(x−1)
2
1
1
lim
x→1
+
=
∞
[ masz 2 sytuacje [
] ]
(x−1)
2
0
+
16 sty 16:14