P(...)
zaresz: Wiadomo, że P(A)=13, P(B')=35 oraz p(A∪B)=0,9
Oblicz P(A∩B)
wychodzi mi −25150 a P nie może być ujemne. Co robię źle?
16 sty 13:31
Saizou :
| | 9 | | 1 | | 2 | | 5 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A∩B)=P(A∪B)−P(A)−P(B)= |
| − |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 10 | | 3 | | 5 | | 10 | | 3 | | 2 | | 3 | | 6 | |
16 sty 13:39
Saizou : poprawka
P(A∩B)=+P(A)+P(B)−P(A∪B)
i teraz oblicz
16 sty 13:40
Janek191:
P( A u B ) = P( A) + P( B) − P( A n B) ⇒ P( A n B) = P( A) + P(B) − P( A u B)
więc
| | 3 | | 3 | | 2 | |
P( B ' ) = |
| ⇒ P( B) = 1 − |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
P( A u B) = 0,9
zatem
| | 1 | | 2 | | 25 | |
P( A n B) = |
| + |
| − 0,9 = − |
| |
| | 3 | | 5 | | 150 | |
Muszą być błędne dane !
16 sty 13:43