ciagi kiełbasa
marek: pierwszy i ostatni wyraz dwudziestowyrazowego ciągu arytmetycznego (an) są miejscami zerowymi
funkcji g określonej wzorem g(x)=x2+2(m+1)x+m(m+2). Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest
równa 100. Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji g.
nie rozumiem skąd się bierze
obliczyłem miejsca zerowe
x1=−m−2
x2=−m
co dalej?
16 sty 13:10
Janek191:
Δ = [ 2(m +1)]
2 − 4*1*m*( m + 2) = 4*(m
2 + 2m + 1) − 4m
2 − 8 = 8m − 4 = 4*(2m − 1)
m > 0,5 − aby były 2 miejsca zerowe
√Δ = 2
√2m − 1
| | −2(m + 1) −2 √ 2m − 1 | |
x1 = |
| = − m − 1 − √2m − 1 |
| | 2 | |
| | − 2( m +1) + 2√2m − 1 | |
x2 = |
| = − m − 1 + √2m − 1 |
| | 2 | |
16 sty 13:23
16 sty 13:30
Janek191:
a1 = x1 = − m − 1 − √2m − 1
a20 = x2 = − m − 1 + √2m −1
więc
S20 = 0,5*( a1 + a20)*20 = 10*[ − m − 1 − √2m − 1 + ( − m − 1 + √2m −1)] =
= 10*( −2m − 2) = 100 ⇒ − 2m − 2 = 10 ⇒ −2m = 12 ⇒ m = − 6
m = − 6
=====
Czy nie ma pomyłki w treści zadania ?
16 sty 13:36
J: Z pewnością jest pomyłka
16 sty 13:40
Janek191:
Może jest − x2 we wzorze na g( x) ?
16 sty 13:44
marek: g(x)= x2+2(m+1)x+m(m+2).
wzór
16 sty 13:50
J: Liczyłem m nieco inaczej i rzeczywiście wychodzi: m = − 6 , czyli brak rozwiązń
16 sty 13:52
marek: obliczyłem wierzchołek paraboli x=5
monotoniczność wyszła mi g(x) malejąca <−∞,5>
rosnąca <5,+∞)
16 sty 13:53
marek: g(x)= x2+2(−6+1)x+−6(−6+2).
g(x)= x2−10x+24
16 sty 13:55
J: Ciekawe. A jak do tego doszedłeś?
16 sty 13:56
marek: z równania na sumę 20 wyrazów postawiłem x1=a1 x2=a20
w skrócie 200=−m−2−m*20/20
10=−2m−2
12=−2m
m=6
postawiłem do wzoru
g(x)= x2+2(−6+1)x+−6(−6+2).
wyszło
g(x)= x2−10x+24
16 sty 14:00
Janek191:
Masz przecież
12 = − 2m ⇒ m = 12 : ( −2) = − 6
16 sty 14:04
marek: g(x)= x2−10x+24
delta=2
x1=4
x2=6
wierzchołek to symetralna paraboli więc musi być 5
parabola do góry
16 sty 14:05
marek: Janek191
na szybkiego przepisywałem i zjadłem "−" przed 6
16 sty 14:06
J: OK. m = −6 , to policzylismy juz dawno. Ale zauważ,że w treści zadania jest powiedziane
"są miejscami zerowymi funkcji g", a dla m = − 6 Δ<0 , czyli nie ma miejsc zerowych.
16 sty 14:10
J: Sprawdziłem jeszcze raz. Nie liczyłem Δ bo Janek191 juz ją wczesniej policzył, ale
niestety się pomylił.
Δ = 4*(m2 +2m +1) − 4m2 − 8m = 4
16 sty 14:19
Janek191:
Przepraszam za zgubienie " m "
16 sty 14:27
J: To "zawaliło" całe zadanie, ale cóż, każdemu się może zdarzyć
16 sty 14:41