a
Alicja : Z talii 24 kart losujemy dwie karty jednocześnie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A – obie
karty są koloru czarnego; B – wśród wylosowanych kart jest dokładnie jeden król.
mam takie zadanie rozwiązać ,przygotowuje sie do matury ale mało co z tego działu rozumie .
Prosiła bym o pomoc
16 sty 13:01
Janek191:
| | | | 24 ! | | 23*24 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 23*12 = 276 |
| | | 2 * 22 ! | | 2 | |
| | | | 12 ! | | 11*12 | |
I A I = | = |
| = |
| = 11 *6 = 66 |
| | | 2 *10 ! | | 2 | |
| | 11 | |
P( A) = U{ 66}276} = |
| |
| | 46 | |
=====================
więc
========================
16 sty 13:09
Janek191:
Poczytaj o permutacjach i kombinacjach

Kliknij na "kombinatoryka" po lewej stronie i na " prawdopodobieństwo ".
16 sty 13:11
Janek191:
| | 66 | | 11 | |
Powinno być : P( A) = |
| = |
| |
| | 276 | | 46 | |
16 sty 13:12