pochodne
Ania: Witam,
potrzebuję pomocy z oto taki zadaniem:
Flakon ma kształt graniastosłupa prostego o podstawie rombu, z przekątnymi równymi 20 i 30cm.
Podczas napełniania flakonu wysokość poziomu wody rośnie ze stałą prędkością 2cm/min.
a) oblicz wydajność z jaką flakon jest napełniany
b)wyznaczyć funkcję zmiany objętości wody we flakonie w zależności od czasu napełniania
c)na podstawie wyznaczonej funkcji obliczyć, jak długo trzeba będzie napełniać pusty flakon.
Wydaje mi się, że a potrafię zrobić układając równanie
dVdt=dVdH * dHdt i odpowiednio wyliczyć, ale nie wiem jak ruszyć podpunkt b.
Z góry dziękuje za pomoc!
16 sty 10:20
MQ: Ad a)
v −− prędkość napełniania
P −− pole podstawy
Q −− wydajność
Q=v*P
Ad b)
V(t)=Q*t
Ad c) −− nie da się obliczyć, bo nie ma podanej wysokości flakonu
16 sty 11:00
daras: ja bym ten flakon opróznił z szybkością..
objętość to stałe pole powierchni podstawy S x zmienny czas
16 sty 13:47