prosze pomocy
wojtas: Witam mam cos takiego metoda przeciwnych wspołczynniprosze prosze niech ktos pomoze
a)
x−2y=5
2y−x=−5
b)
5x−2y=26
9x+y=33
c)
3x−2y +5x−3y = x+1
5 3
2x−3y−4x−3y=y−5 3
2
16 sty 10:09
Patronus:
a)
x − 2y = 5
2y − x = −5
Jak dodasz stronami to masz 0=0 układ nieoznaczony
b)
5x−2y=26
9x+y=33 |*2
5x−2y=26
18x+2y=66
Dodajesz stronami:
5x − 2y + 18x + 2y = 26 + 66
23x = 92
x = 4
5*(4) − 2y = 26
−2y=6
y = −3
16 sty 10:13
wojtas: nic nie rozumiem

moze ktos czytelniej to opisac prosze
16 sty 10:22
kasienka : pomoze ktos z 3?
16 sty 11:22
kasienka : ja bym pomogla ale nie umiem
16 sty 11:23
daras: a ja umiem ale nie pomogę
16 sty 13:45
Janek191:
c ) trzeba porządnie zapisać !
16 sty 13:47