Oblicz pochodną funkcji
abcd: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
y=(4x6+3x4−7x3+6x−8)/4x4
16 sty 10:00
Patronus:
| | (24x5 + 12x3 − 21x2 + 6)*4x4 − (4x6+3x4−7x3 + 6x−8)*16x3 | |
y' = |
| |
| | (4x4)2 | |
16 sty 10:10
abcd: W takiej postaci już zostawić?
16 sty 11:11
Patronus: Nie, obliczyć dalej, ale domyślam się że nie masz problemu z mnożeniem i dodawaniem skoro
liczysz pochodne?
16 sty 11:14
abcd: (8x6+7x3−18x+32)/4x5 Dobrze?
16 sty 11:24
Patronus: Nie wiem nie chce mi się tego liczyć może i dobrze
16 sty 11:39
wredulus:
Nigdy ale to przenigdy nie skracaj licznika z mianownikiem w tego tupu pochodnych

Zelazna
regula ktora musisz zapamietac.
Zaoszczedzi to Ci wiele.punktow ktore stracic mozesz przy wyznaczaniu monotoncznosci funkcji
16 sty 11:40
PW: Ja myślę, że dużo łatwiej byłoby po przekształceniu
| | 3 | | 7 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
y = x2 + |
| − |
| • |
| + |
| • |
| − 2• |
| |
| | 4 | | 4 | | x | | 2 | | x3 | | x4 | |
(jeżeli idzie o samo obliczenie pochodnej, a takie było polecenie).
16 sty 13:10