ciagi
monika: potrafi to ktoś obliczyć?
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 1, a różnica ciągu wynosi 3. Ostatni wyraz jest
o 67 mniejszy od sumy wszystkich poprzednich wyrazów . Znajdź liczbę wyrazów i sumę tego
ciągu.
16 sty 09:37
kika: an=Sn−1−64 a1=1 r=3
16 sty 09:53
J: Drobna korekta

a
n=S
n−1 −
67
16 sty 09:56
monika: an=Sn−1−67
tez tak zapisałam ale co dalej?
16 sty 09:58
daras: odpowiedź brzmi : tak
16 sty 10:17
J: Oblicz Sn−1 stosując wzór na sumę ciagu arytmetycznego.
16 sty 11:51