ge
Radek:
Punkty A (2,− 3) i B (6,− 1) są końcami podstawy trójkąta równoramiennego ABC , którego pole
jest równe 10. Wyznacz współrzędne wierzchołka C .
Wyjdą dwa rozwiązania do C = (2,2) lub C = (6 ,−6 )
?
15 sty 23:13
jakubs: Tak
15 sty 23:18
Radek:

Punkt A = (− 2,5) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC , w którym |AC | =
|BC | . Pole tego trójkąta jest równe 15. Bok BC jest zawarty w prostej o równaniu y = x+ 1 .
Oblicz współrzędne wierzchołka C .
Odległość tego punktu od prostej to będzie wysokość i potem wyznaczę podstawę ale czy będzię
tylko jedno rozwiązanie ?
Nie chcę gotowców.
15 sty 23:28
ZKS:
Powinieneś dostać dwa takie punkty C.
15 sty 23:42
jakubs: Chyba będą dwa rozwiązania.
15 sty 23:43