wyznaczenie najmniejszej i najwiekszej wart. funk
krakatau: Mógłby mi ktoś pomóc z znalezieniem najmniejszej i największej wartosci funkcji f w obszarze D
?
f(x,y)=x
3−2x
2y+y
2 , D jest ograniczony krzywymi y=16 i y=x
2
obliczyłem, że
f
x=3x
2−4xy
f
y=−2x
2+2y
przyrównując pochodne cząstkowe do zera i rozwiązujac układ równan otrzymalem
| | 3 | | 9 | |
dwa punkty P1(0,0) P2( |
| , |
| ) |
| | 4 | | 16 | |
f
xx=6x−4y
f
yy=2
f
xy=−4x = f
yx na mocy tw. Schwarza..
obliczyć wyznacznik
f
xx f
xy dla P
1 wyznacznik wychodzi 0 a dla P
2 wyznacznik jest mniejszy od
zera..i nie wiem za bardzo co zrobić..
f
yx f
yy