matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy!
zuz:
W kwadracie ABCD poprowadzono przekątne i w każdy z czterech powstałych trójkątów wpisano w koło. Oblicz długość promienia takiego koła, wiedząc, że pole kwadratu jest równe 2. Bardzo prosze o pomoc
15 sty 22:37
Mila:
AB=a−2r AB=2r
√
2
a=
√
2
a−2r=2r
√
2
√
2
=2r
√
2
+2r
√
2
=r(2
√
2
+2)
√
2
r=
2
√
2
+2
15 sty 23:08
Eta:
d
2
P=
=2 ⇒ d= 2
2
√
2
√
2
|SB|= 0,5d= 1 ⇒
+r=1 ⇒r= 1−
2
2
15 sty 23:22
Eta:
15 sty 23:26