ge
Radek: Punkty A = (3,4) , B = (0,3 ) i C = (1,0) należą do okręgu. Oblicz pole trójkąta
równobocznego opisanego na tym okręgu.
Wyznaczyć równanie okręgu i co dalej ?
15 sty 22:33
kika:
15 sty 22:37
Radek: ?
15 sty 22:37
Radek:
Jak wyznaczyć wierzchołki tego trójkata ?
15 sty 22:37
kika: nie musisz
15 sty 22:38
Radek:
To nadal nie wiem ?
15 sty 22:51
kika: jeżeli wyznaczysz r−nie okręgu , to masz promień i popatrz na rysunek.
15 sty 22:53
Mila:

Wyglada na Δ prostokątny, wtedy środek okręgu opisanego na tym Δ leży w środku AC.
BC
2=1
2+3
2=10
AB
2=10
AC
2=2
2+4
2=20 Bingo!
20=10+10
Dalej prosto, tylko zrób sobie szkic na brudno.
15 sty 22:56
Eta:
1/ sprawdź najpierw jakim trójkątem jest trójkąt ABC
i wszystko się wyjaśni
15 sty 22:57
Eta:
Ech
Bizon
15 sty 22:57
Radek:
Dziękuję. Wgl nie mogę sobie poradzić z tym działem
15 sty 22:59
Mila:
Skończyłeś to zadanie?
16 sty 16:34
Radek: Tak. Ale jeszcze potrzebuje pomocy.
16 sty 16:36
Mila:
To pisz.
16 sty 16:47
Radek: Pomoże mi dziś Pani ?
16 sty 16:47
Mila:
Pomogę, ale nie denerwuj się, jeśli musisz poczekać, bo czasem odchodzę od komputera do innych
zajęc.
16 sty 16:55
Radek:
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2sin
2x+3cosx=0 w przedziale <0,2π>
2(1−cos
2x)+3cosx=0
2−2cos
2x+3osx=0
−2cos
2x+3cosx+2=0
t=cosx <−1,1>
−2t
2+3t+2=0
Δ=25
√Δ=5
Nie wiem co dalej
16 sty 16:56
Mila:
| | 1 | |
cosx= |
| masz serię rozwiązań |
| | 2 | |
| | π | | −π | |
x= |
| lub x= |
| [cosx jest funkcją parzystą, to znaczy cosα=cos(−α) ] |
| | 3 | | 3 | |
| | −1 | |
cosx= |
| ⇔też masz serię rozwiązań, |
| | 2 | |
| | 1 | |
którą budujesz wykorzystując wiadomości dla cosx= |
| |
| | 2 | |
| | π | | −π | |
x= |
| +π+2kπ lub x = |
| +π+2kπ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 2 | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 2π | |
Teraz kolejno : w przedziale (0,2π) mamy: |
| i |
| |
| | 3 | | 3 | |
dale podstawiasz za k, k=1
i sprawdzasz czy dalsze rozwiązania są w (0,2π).
Z wykresu widać, że są dwa rozwiązania w tym przedziale.
16 sty 17:19
Radek:
Wiem, że są dwa rozwiązania ale nie rozumiem czemu Pani w rozwiązaniu
16 sty 17:22
Mila:
Najpierw buduję serię dla cosinusa dodatniego
( to dobrze pamiętam z tabelki, nie chce mi się pamiętać dla ujemnych wartości, to się myli),
potem przesuwam o π i jest dobrze.
cos 60 =0,5
cos(180+60)=−0,5
cos(−60)=0,5
cos(180−60)=−0,5 wzory redukcyjne.
16 sty 17:30
Radek: Nadal nie rozumiem .
16 sty 17:31
Radek:
| | 1 | | π | | π | |
normalnie jak bym rozwiązał cosx=− |
| to miałbym x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
16 sty 17:34
Mila:
Nie miałbys, popatrz na wykres:
Przeczytaj uważnie co napisałam, zobacz jak nauczyciel rozwiązywał.
Przecież cosinus jest ujemny w drugiej i trzeciej ćwiartce.
16 sty 17:45
Radek:
Ale ja mam znaleźć rozwiązania w <0,2π>
16 sty 17:47
Mila:
(0,2π) to inaczej (0, 360 o) i wszystko się zgadza.
16 sty 17:52
Radek:
Analizuję ale nie wiem czemu jest dodawane to π ? Dziś na maturze też nie zrobiłem tego zadania
a miałem podobne.
16 sty 17:53
Mila:
Dała Pani tabelkę dla ujemnych wartości?
Uczyła liczyć wartości f. trygonometrycznych dla kątów z II, III IV ćwiartki?
Obliczaj:
cos 1500
sin120o
cos 120o
tg 1200
16 sty 17:58
Mila:
Gdzie ta matura, co pisałeś, jest w necie?
16 sty 18:00
Radek:
Nie miałem tego w szkole.
| | √3 | |
cos150=cos(180−30)=−cos30==− |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sin120=sin(180−60)=−sin600=− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos120=cos(180−60)=−cos60=− |
| |
| | 2 | |
tg120=tg(180−60)=−tg60=−
√3
16 sty 18:02
Radek:
Nie ma jeszcze arkuszy. Ale poszukam
16 sty 18:02
Mila:
sinus źle. wierszyk umiesz?
16 sty 18:16
Mila:
A jak Ci dzisiaj poszło?
16 sty 18:17
Radek: | | √3 | |
sin120=sin(180−60)=sin60= |
| |
| | 2 | |
Tak znam.
16 sty 18:18
Radek:
Nie zrobiłem jednego zadania z bryłą i tego równania nie dokończyłem.
1. suma sześcianów 3 kolejnych liczb naturalnych i trzeba było pokazać, że jest podzielna przez
9
2. rowiązać równanie z wartośc bez
3, Wielomian z niewiadomymi i wyznaczyć je
4, Ciąg jest arytmetyczny a po dodaniu geometryczny
5, Równanie do stycznych do okręgu przechodzących przez punkt (0,0)
6, Dowód z planimetrii
7. Prawdodpodobienstwo
8. Dowód z planimetrii
9. Funkcja kwadratowa
10. Twierdzenie sinusów i optymalizacja
11, bryła
12 równanie tryg
16 sty 18:21
Radek:
Oczywiście równanie stycznej zrobiłem dzięki Pani
16 sty 18:26
Piotr 10: A było jakieś ciekawe zadanie ?
16 sty 18:34
Radek:
Same ciekawe, najlepsze z prawdopodobienstwa
16 sty 18:35
Piotr 10: A co z prawdopodobieństwem było ? Z kartami coś czy z czymś innym ?
16 sty 18:35
matuszysta: dowodzenie z planimetrii zawsze bnajgorsze jest ,a tutaj 2 zadania
16 sty 18:39
Radek:
Dziennik. Akurat zadania z planimetrii były łatwe
16 sty 18:41
Piotr 10: Ok. Ja to teraz robię arkusze z Pazdro. Dzięki za odpowiedź
16 sty 18:43
Mila:
Zobaczymy ,ile dostaniesz punktów, taka maturka jest pożyteczna, będziesz miał wskazówkę, nad
czym pracować.
16 sty 19:44
Radek: A wracając do tego zadania co robić dalej ?
16 sty 19:46
Mila:
No, już masz rozwiązania tego równania
Jeśli nie umiesz ustalić pierwiastków dla ujemnych wartości, to musisz się nauczyć rozszerzonej
tabelki dla kątów ∊<0,360)
Właśnie dla sinusa i cosinusa szukamy najpierw rozwiązań dla α∊<0,2π> i dodajemy 2kπ.
Poszukaj materiałów , w podręczniku też masz wytłumaczone.
16 sty 20:14
Radek: I mam korzystać z tej tabelki jeśli wychodzi rozwiązanie ujemne ? a w dodatnim nie musze pisać
+2kπ bo mam przedział <0,2π> ?
16 sty 20:24
Mila:
To zależy od równania.
np,
| | 1 | |
sin(4x)= |
| , piszesz , potem sprawdzasz, które rozwiązania należą do (0,2π ) |
| | 2 | |
16 sty 20:48
Radek:
Umiem rozwiązywać równania ale jeszcze mam problem z tymi przedziałami. Dziękuję
16 sty 20:49
Mila:
Rozwiązuj codziennie po jednym na forum, to może rozwiejesz wątpliwości.
16 sty 20:56
Radek:
Dobrze, będę robił tak jak Pani radzi.
16 sty 20:59