Konkursowe. ;)
niechsiestanie: Znajdź prostokąt, którego pole wyraża się tą samą liczbą co obwód, a długości jego boków są
liczbami naturalnymi.
15 sty 21:42
Jędruś: kwadrat 4 x 4
15 sty 22:03
Eta:
a, b −− wymiary prostokąta i a,b ∊N+
a*b=2a+2b ⇒ ab−2a−2b+4=4 ⇒ a(b−2) −2(b−2)=4 ⇒ (a−2)(b−2)=4
4= 4*1= 1*4=2*2
to: a−2=4 i b−2=1 lub a−2=1 i b−2=4 lub a−2=2 lub b−2=2
i pamiętaj a,b ∊N+
dokończ...........
15 sty 22:03
Jędruś: Eta ma rację (wzorowe rozumowanie), może to być 3 x 6 lub 4 x 4
15 sty 22:09
Eta:
15 sty 22:10
Rafał28:

a*b = 2a + 2b
ab−2a = 2b
a(b−2) = 2b, b≠2
| | 2b | | 2(b−2) + 4 | | 4 | |
a= |
| = |
| = |
| + 2 |
| | b−2 | | b−2 | | b − 2 | |
Tylko w liczbach naturalnych przypadki 3;6 oraz 6;3 (pokrywają się) spełniają warunki zadania i
przypadek 4;4.
15 sty 22:10