Ciąg
OK:
Ciągi pomocy
Wykaż, że jeżeli liczby b, c, 2b− a są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego to liczby ab ,
b2, c2 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
c2=b(2b−a)
c2=2b2−ab
2b2=ab+c2
2b2=ab+2b2−ab
2b2=2b2 /2b
b=b
?
15 sty 21:34
OK:
15 sty 21:37
ICSP: | | ab + c2 | |
jeżeli c2 = 2b2 − ab to b2 = |
| |
| | 2 | |
| | ab + c2 | | ab + 2b2 − ab | |
P = |
| = |
| = b2 = L |
| | 2 | | 2 | |
c.n.w.
15 sty 21:37
OK: A mój sposób ? co jest źle
15 sty 21:39
ICSP: Nie wiem co w ogóle zrobiłeś.
zero opisu.
15 sty 21:40
OK:
W pierwszym wyznaczyłem skorzystałem z 2b=ac a w drugim b2=ac i podstawiłem ?
15 sty 21:44
ICSP: Nie jestem do końca pewien ale chyba źle.
Aby udowodnić tezę skorzystałeś z tezy.
Jednak poczekam na wypowiedź kogoś innego.
15 sty 21:46
kika: OK tam poszedłeś za daleko wystarczyło zapisać wg mnie
| | ab+c2 | |
b2= |
| z czego wynika ,że liczby ab,b2, c2 spełniaja warunek c arytmetycznego |
| | 2 | |
15 sty 21:55
Bizon:
... to co zrobił
OK ... to masło/maślane −

... Porównał to samo równanie
... i "wykazał", że b=b −
15 sty 22:03
OK:
Czyli jak powinno byc ?
15 sty 22:04
ICSP: ale to podzielenie przez 2b
15 sty 22:06
kika: nie porównałam
tylko co otrzymał Ok
c
2=b(2b−a)
c
2=2b
2−ab
2b
2=c
2+ab
| | c2+ab | |
b2= |
| wykazyje z def c arytmetycznego ,że liczby .... co napisałam wyżej |
| | 2 | |
15 sty 22:16
Bizon:
... porutę posiał już wcześniej −

c
2=b(2b−a) przekształcił do c
2=2b
2−ab z tego wyciągnął 2b
2=c
2+ab
i za c2 podstawił pierwotne równanie ... pełne zadowolenie, że P=L
15 sty 22:20
Bizon:
... przepraszam ...
OK .... jest OK ... to wynika również z własności arytmetycznego −
15 sty 22:23