FUNKCJE Jak to obliczyć, dopiero zaczęliśmy temat i nie do końca rozumiem :(
dianax: jaką wartość przyjmuje dana funkcja dla argumentu x= −2
a) f(x)= −3x + 8
Jak to obliczyć, o co chodzi?
15 sty 21:23
kika: f(2)=−3(−2)+8=..
15 sty 21:24
dianax: Dlaczego f jest 2? A nie to −2 z x?
15 sty 21:27
kika: masz f(x=2)
15 sty 21:29
Rafał28:
Oczywiście poprawnie powinno być
f(−2) = −3 * (−2) + 8
Obliczyć wartość dla argumentu δ to
f(δ) = −3 * δ + 8
a dla argumentu −π to
f(−π) = −3 * (−π) + 8
itd.
15 sty 21:36
dianax: dziękuję
15 sty 21:37
kika: ok nie zauważyłam ,że zapisałam 2 a nie −2
15 sty 21:44