całki nieoznaczone
yamazaki: Bardzo proszę o pomoc przy całce:
ln(4x−1)dx
15 sty 21:08
Rafał28: Najpierw podstawienie
t=4x−1, dt=4dx, 14dt=dx
∫ln(4x−1)dx = 14∫lnt dt i przez części:
14∫lnt dt = |u=lnt, du=t−1dt, dv=dt, v=t| = 14tlnt − 14∫dt = 14tlnt −
14t + C = 14(4x−1)ln(4x−1) − x + C
15 sty 21:31
yamazaki: A nie powinno być jeszcze na końcu 14 ?
skoro t=4x−1 to 14t=x−14 czyli
14(4x−1)ln(4x−1)−x+14+C ?
15 sty 21:53
Rafał28: 14 wchodzi do podstawy całkowania
15 sty 22:11
Rafał28: znaczy pod stałą całkowania
15 sty 22:13