Oblicz sumę ciągu arytmetycznego
sowhat: Oblicz sumę S100 ciągu arytmetycznego (an)
c) a1 = 5, a99 + a101 = 150
d) a3 + a6 = 412, a10 − a4 = 3
15 sty 20:31
sowhat: * tam jest sumę S100 jak coś
15 sty 20:32
Janek191:
c) a
1 = 5
a
99 + a
101 = a
1 + 98 r + a
1 + 100 r = 2 a
1 + 198 r = 150 ⇒ 2a
1 = 150 − 198 r ⇒
⇒ a
1 = 75 − 99 r
| | 70 | |
ale 75 − 99 r = 5 ⇒ 99 r = 70 ⇒ r = |
| |
| | 99 | |
| | 70 | |
a100 = a1 + 99 r = 5 + 99* |
| = 75 |
| | 99 | |
zatem
S
100 = 0,5*( a
1 + a
100)*100 = 50*( 5 + 75 ) = 4 000
===========================================
15 sty 21:22