pomocy !
kamila: Dany jest ciag o wyrazie ogólnym :
an = u{(n+1)!*(2n)!{(2n+1)!*n! , n∊ N +
a) zbadaj monotonicznosc tego ciagu
b) sprawdź ile wyrazów tego ciągu jest wiekszych od u{11}{15]
15 sty 20:31
Mila:
| | (n+1)!*(2n)! | | n!*(n+1)*(2n)! | |
an= |
| = |
| ⇔ |
| | (2n+1)!*n! | | (2n)!*(2n+1)*n! | |
a) Monotoniczność:
| | n+2 | | n+2 | |
an+1= |
| = |
| |
| | 2(n+1)+1 | | 2n+3 | |
Zbadaj znak różnicy:
| | n+2 | | n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| dasz radę? |
| | 2n+3 | | 2n+1 | |
rozwiąż, ale chyba jest jakiś błąd w zapisie, sprawdź
15 sty 22:48