Geometria - przekatna prostokata
viki2: W pewnym prostokącie o obwodzie 20 przekątne przecinają się pod katem β. Oblicz dł. przekatnej
d prostokąta, wiedząc iż tg tego kata jest równy 34.
Proszę o jakąś wskazówkę.
15 sty 20:24
Eta:
| | 3 | | 3 | |
a+b= 10 i tgβ= |
| ⇒ sinβ= |
| |
| | 4 | | 5 | |
P= ab i P= 0,5d
2*sinβ
a
2+b
2= d
2 ⇒(a+b)
2−2ab=d
2 ⇒ 100−2ab=d
2
| | 3 | | 125 | |
to: 100 −d2*sinβ=d2⇒ d2+ |
| d2=100 ⇒ d2= |
| ⇒ d=........ bo d>0 |
| | 5 | | 2 | |
15 sty 21:16
viki2: a skąd się wziął ten sin = 3/5 ?
15 sty 21:27
Eta:
Sam/a pomyśl
15 sty 21:28
Eta:

β −− miara kąta ostrego
sinβ= .........
15 sty 21:30
viki2: o ... i już wszystko rozumiem. dziekuję
15 sty 21:33
Eta:
15 sty 21:34
Emilka : Skąd sinus się wziął
30 sty 20:01