jerey: dany jest trojkat prostokatny o przyprostokątnych długosci 5 cm i 12 cm. oblicz objetosc bryly
powstałej w wyniku obrotu tego trojkąta wokoł prostej zawierajacej przeciwprostokatna.
15 sty 20:19
jerey:
15 sty 20:25
jerey: nastepny podpunkt jest ciekawszy , tutaj z tego kompletnie nic nie rozumiem.
dany jest trojkat prostokatny o przyprostokątnych długosci 5 cm i 12 cm. oblicz objetosc bryly
powstałej w wyniku obrotu prostej rownoledgłej do krótszej przyprostokątnej leżącej na
zewnątrz trójkąta i odległej od tej przyprostokątnej o 1 cm.
15 sty 20:28
jerey: pomoze ktos?
15 sty 20:33
dero2005:

R = 12+1
r = 1
h = 5
l =
√122 + 52 =
oblicz objętość stożka ściętego i odejmij objętość walca o średnicy 2 i wysokości h = 5
15 sty 20:41
jerey: dzieki dero, a rzuciłbys okiem jeszcze na to?
dany jest trapez rownoramienny o podstawach długosci 6 i 4 cm oraz ramieniu długosci 3 cm.
oblicz objetosc bryły powstałej w wyniku obrotu tego trapezu wokół:
prostej zawierającej dluzszą podstawe
prostej zawierającej krotsza podstawe
jego osi symetrii
15 sty 20:48
dero2005:

1)
a =6
b = 4
c = 3
r =
√c2−x2
15 sty 20:55
jerey: ah, w ten sposob . 2 stozki i walec, dobra dzieki dero
15 sty 20:59
dero2005:

a = 6
b = 4
c = 3
r =
√c2 − x2
15 sty 21:00
dero2005:

a = 6
b = 4
c = 3
h =
√c2−x2
| | 1 | |
V = |
| πh[(a2)2 + (a2)(b2) + (b2)2] |
| | 3 | |
15 sty 21:05