Logarytmy, oblicz:
Łukasz: Witam,
Oblicz:
√ 25 1/log35 + 49 1/log47=
Zapis jest czytelny? Nie mam za bardzo pomysłu jak zrobić to zadanie
15 sty 20:14
PW: | | 1 | |
25• |
| i drugi składnik podobnie, wszystko pod jednym pierwiastkiem? |
| | log35 | |
15 sty 20:42
Łukasz: Tak, zgadza się
15 sty 21:06
Łukasz: ?
15 sty 21:49
Łukasz: ?
15 sty 22:06
ICSP: | | 1 | |
Jest taki wzór : |
| = logb a (oczywiście przy odpowiednich założeniach) |
| | loga b | |
√251/log35 + 491/log47 =
√25log5 3 + 49log7 4 =
√32 + 42 = 5
15 sty 22:09
PW: E, pewnie było
251/log35 = 25log53 = (5log35)2 = 32 = 9
491/log47 = 49log74 = (7log74)2 = 42 = 16
15 sty 22:13
PW: No właśnie, za pierwszym razem potaknął, a źle się domyśliłem.
15 sty 22:15
Łukasz: Wybacz PW, ale ciężko mi to tutaj przedstawić
15 sty 22:25