wektory, wartosci wlasne
jądra: Korzystając z definicji wyznaczyć wektory i wartości własne przekształceń liniowych
a) symetria względem Ox w przestrzeni R2
b) obrót w przestrzeni R3 wokół Oy o kąt π/6
c) symetria przestrzeni R3 względem płaszczyzny xOz
d) rzut prostokątny w przestrzeni R3 na Oz.
15 sty 20:13
Krzysiek: a)L(x,y)=(x,−y)
L(v)=λv
masz znaleźć taki v i λ by przekształcenie (symetria) dała wektor o tym samym kierunku( różni
się tylko o długość,zwrot)
rysując sobie kilka wektorów np. (1,2),(0,3),(2,0),(4,5) widać,że
np. (1,2)→(1,−2)
i nie znajdziesz takiej stałej by (1,2)=λ(1,−2)
bo to przekształcenie (symetria zmieniła kierunek wektora)
Symetria nie zmienia kierunku w przypadku takich wektorów jak:
(1,0) i (0,1) −czyli są to wektory własne tego przekształcenia
dla (1,0)
L(1,0)=(1,0)
czyli wartość własna to 1.
dla (0,1) , L(0,1)=(0,−1)=−(0,1)
czyli wartość własna to −1
15 sty 20:26
jądra: A gdy L(2,0)=(2,0) czyli 2 to również wartość wlasna? wiec wszystkie liczby całkowite są
wartościami wlasnymi?
15 sty 20:35
Krzysiek: nie
L(2,0)=(2,0)
czyli masz L(v)=v
wartość własna to 1
każdy wektor postaci (a,0) (a to stała )
L(a,0)=(a,0)
podobnie
L(0,b)=−(0,b)
wybierasz jeden (o konkretnej długości) wektor a nie zbiór wektorów.
15 sty 21:06