wektory
KUZDE: → → → → → → → →
Obliczyć kąt między wektorami a i b, jeżeli u = −a + 4b i v = 3a + 2b są prostopadłe oraz
długość
→ →
lal = lbl = 1
Potrzebuje wyjasnienie krok po kroku, dokladnie co z czego sie bierze. Z gory dziekuje.
15 sty 19:18
KUZDE:
→ → → → → → → →
Obliczyć kąt między wektorami a i b, jeżeli u = −a + 4b i v = 3a + 2b są prostopadłe oraz
długość
→ →
lal = lbl = 1
Potrzebuje wyjasnienie krok po kroku, dokladnie co z czego sie bierze. Z gory dziekuje
15 sty 19:19
math: iloczyn skalarny
15 sty 21:43
Aga1.:
Teraz masz obliczyć iloczyn skalarny wektorów i ich długość.
u
→◯v
→=(−a+4b)◯(3a+2b)=−3a
→2−2a
→◯b
→+12a
→◯b
→+8b
→2=−3*1−0+0+8*1=5.
(iloczyn skalarny wektorów prostopadłych jest równy 0)
Długość wektora to pierwiastek z iloczynu skalarnego
Iu
→I=
√u←2
u
→2=u
→◯u
→=a
→2−8a
→◯b
→+16b
→2=1−8*1*1*cos90
0+16*1=17
licz dalej
16 sty 08:38
daras: nie bój się zajrzeć do podrecznika, tam jest wszystko KROK po KROKU
16 sty 08:40
KUZDE: dzieki
16 sty 15:22