jądra
jądra: Znajdź jądra obrazy i rzędy L: R3 −> R3, obrót wokół osi Oy o kąt π/2
15 sty 18:42
Krzysiek: a umiesz wyznaczyć to przekształcenie "L" ?
15 sty 18:53
jądra: nie
15 sty 18:55
15 sty 18:58
jądra: L= (cosα+ sinα; 1; −sinα+cosα) o to chodziło?
15 sty 19:05
Krzysiek: kąt α masz dany
i brakuje współrzędnych
L(x,y,z)=(−x+z,y,−x−z)
i teraz aby znaleźć jądro przekształcenia L
rozwiązujesz układ równań
L(x,y,z)=(0,0,0)
albo korzystając z maicerzy AX=0
15 sty 19:13
jądra: Mam wstawić za niewiadome te funkcje trygonometryczne? i czemu jest −x i − z ?
15 sty 19:18
Krzysiek: przecież L(x,y,z)=A*[x,y,z]T
α=π/2 więc liczysz cosα i sinα
15 sty 19:20
jądra: a gdzie mam wstawić jak je policzę?
15 sty 19:23
Krzysiek: co wstawić?
podałem ile wynosi L, policz teraz L(x,y,z)=(0,0,0) czyli jądro tego przekształcenia.
15 sty 19:25
jądra: nie rozumiem po co mam wyliczać te kąty jak wgl nie wiem gdzie je później użyc...
15 sty 19:26
15 sty 19:29
jądra: L=(1,1,1)?
15 sty 19:34
jądra: nie czaje tego
15 sty 19:42
Krzysiek: L(x,y,z) masz już dane..
porównujesz współrzędne
−x+z=0
y=0
−x−z=0
i rozwiązujesz
15 sty 19:43
jądra: x=0
y=0
z=0 i to jest jądro?
15 sty 19:46
Krzysiek: czyli jądro przekształcenia L składa się tylko z wektora zerowego
obraz L to:
ImL={(−x+z,y,−x−z) ;
x,y,z∊R}={x(−1,0,−1)+y(0,1,0)+z(1,0,−1),x,y,z∊R}=Lin{(−1,0,−1),(0,1,0),(1,0,−1)}
wektory są liniowo niezależne więc dimImL=3=rzL
(co było jasne bo dimKerL+rzL=3)
15 sty 19:54
jądra: aha dzięki
15 sty 20:07