Oblicz pochodną, monotoniczność, ekstremum, dziedzinę, asymptoty
Pic: Oblicz pochodną, monotoniczność, ekstremum, dziedzinę, asymptoty
f(x)=lnx/x
15 sty 18:37
Kejt: w czym problem?
15 sty 18:38
Pic: Nie ogarniem tego a na jutro mi to potrzebne.
Dziedzina: x∊(0,+∞) tak ?
A dalej
15 sty 18:56
Kejt: tak, a dalej pochodna.. ze wzoru:
| | f(x) | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
( |
| )'= |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
napisz ile Ci wyszło
15 sty 19:05
Pic: x=e
i co jak to narysowań na osi ?gdzie malejąca a gdzie rosnąca ?
15 sty 19:32
Kejt:

więc:
dla x∊(−
∞;e) f(x)↗
dla x∊(e;+
∞) f(x)↘
| | 1 | |
zmienia znak z + na − a więc mamy maksimum lokalne dla f(e)= |
| |
| | e | |
no i zostają asymptoty.
czyli musisz policzyć granicę prawostronną dla 0, i sprawdzić, czy są też asymptoty ukośne..
jakieś pytania?
15 sty 19:46
Pic: a ekstrema wyszła: x=e1/2
15 sty 20:17
Kejt: | | 1 | |
mi wyszło. |
| .. hmm..mogłam się walnąć  |
| | e | |
15 sty 20:27
fx: "ekstrema wyszła" − co to ma być?
15 sty 20:43