planimetria
gosiata: W równoległoboku w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego , kąt ostry ma miarę
60 stopni , a dłuższa przekątna ma długość 4√3
a) oblicz długość boków (4 i 8 cm)
b) długość wysokości rownolegloboku poprowadzonej na dłuzszy bok. (2√3cm)
c) objętość bryly otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuzszego boku. (96π)
15 sty 18:26
gosiata: proszę o pomoc... kompletne nie wiem jak sie za to zabrac..:(
15 sty 18:31
gosiata: proszę o pomoc... kompletne nie wiem jak sie za to zabrac..:(
15 sty 18:36
gosiata: czy ktoś to umie ? :<
15 sty 19:15
KUZDE: a) boki maja dl. 2a i a
z tw. cos. a2 + (2a)2 − 2*2a*a*cos1200 = (4√3)2
5a2 − 4a2*(−1/2) = 16 * 3 => 7a2 = 48 ( jezeli krotsza przekatna wynosi
4√3, to dlugosci bokow beda ronwe 4 i 8 )
b) 2a * h = a*(2a) * sin 600 , dla a = 4 wyjdzie 2√3
c) r = h , H = 2a
V = πr2 * H = 2a * h2 ( dla a = 4 , h bedzie = 2√3 , czyli V = 96pi )
15 sty 19:27
gosiata: ogromnie dziękuje

a czy dalo by sie podpunkt A rozwiązać innym sposobem?
15 sty 19:42