z góry dziękuje
14. Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o polu 100, kąt nachylenia przekątnej
prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy wynosi 60. Oblicz objętość i pole powierzchni.
15. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest równa 6.Kąt nachylenia ściany
bocznej do podstawy tego ostrosłupa wynosi 60 stopni. Oblicz objętość.
16. Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy jest
równa 4 a wysokość wynosi 10.
Pp = 100
a2 = 100
a = 10
d = a√2 = 10√2
| h | |
= tg60o = √3 | |
| d |
a = 6
| H | ||||||||
= tg60o = √3 | ||||||||
|
| a2H | ||
V = | = 36√3 | |
| 3 |
a = 4
h = 10
| a2h√3 | ||
V = | = 40√3 | |
| 4 |