Matma
Agaa ;) : Hej potrzebuje waszej pomocy w matematyce

!
Należy obliczyć pola wielokątów o podanych wierzchołkach :
a) (−3,−1), (5,−1), (1,4) (−2,4)
b) (−1,4), ( −1.−2), (2,2), (2,6)
c) (−1,−1), (3,−1), (3,2), (2,4), (−1,2)
Proszę o jak najszybszą pomoc ! Z góry dziekuję
15 sty 17:58
bezendu:

Oblicz pole Δ
ABC a potem pole Δ
ADC i dodaj te pola wzór masz w tablicach matematycznych
15 sty 18:01
Bizon:

np a)
narysuj i wszystko jasne
15 sty 18:02
Janek191:
Np. a) A = ( − 3; −1) , B = ( 5; − 1) , C = ( 1; 4), D = ( − 2; 4)
Mamy trapez ABCD, bo pr AB jest równoległa do osi OX i pr CD jest równoległa do osi OX
( drugie współrzędne punktów A i B są równe i drugie współrzędne punktów C i D są równe).
I AB I = 5 − ( −3) = 8
I CD I = I DC I = 1 − (−2) = 3
h = 4 − (−1) = 5
Pole
P = 0,5 *( 8 + 3)*5 = 27,5 [ j2 ]
=========================
15 sty 18:07
Janek191:
Np. a) A = ( − 3; −1) , B = ( 5; − 1) , C = ( 1; 4), D = ( − 2; 4)
Mamy trapez ABCD, bo pr AB jest równoległa do osi OX i pr CD jest równoległa do osi OX
( drugie współrzędne punktów A i B są równe i drugie współrzędne punktów C i D są równe).
I AB I = 5 − ( −3) = 8
I CD I = I DC I = 1 − (−2) = 3
h = 4 − (−1) = 5
Pole
P = 0,5 *( 8 + 3)*5 = 27,5 [ j2 ]
=========================
15 sty 18:07
Madzia ;* : Nadal nie rozmumiem ponieważ skoro narrysowałam na układzie współrzędnych to i tak obliczenie
pola mi nie wychodzi ...
15 sty 19:16