matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość liczbową wyrażeni, jeżeli tg alfa wynosi pierwiastek z 2
Ala:
2sin
2
α−sinαcosα
cos
2
α−2sinαcosα
15 sty 17:57
Aga1.:
2sin
2
α−sinαcosα
sinα(2sinα−cosα)
=
=
cos
2
α−2sinαcosα
−cosα(2sinα−cosα)
15 sty 18:07
Ala:
i co dalej ?
15 sty 18:11
agulka:
sinα
Nawiasy się skracają i zostaje tylko −
=−tgα
cosα
15 sty 18:16
agulka:
=−
√
2
15 sty 18:16