Oblicz
Mimi: Heej. pomoże ktos byłabym bardzo wdzięczna

1.Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o polu
25, kąt nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy wynosi 30 stopni.
Oblicz objętość i pole powierzchni.
2. Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy jest równa
4 a wysokość wynosi 10.
15 sty 17:51
macko: zrob rysunki i pokaz zobaczymy czy wgl wiesz o co chodzi w tych zadaniach. podawac ci
rozwiazania nie ma co, bo jak nie rozumiesz to jak dam ci wyniki to tez nie zrozumiesz....
15 sty 17:57
Mimi: nie wiem o co chodzi w tych zad, wgl jestem zielona , bardzo bym prosiła o rozwiązanie

jakos
to potem ogarnę
15 sty 17:58
Marcin: W pierwszym masz bok kwadratu równy 5. Masz z tego przekątną 5
√2. Rysujesz prostopadłościan i
w nim zaznaczasz kąt α = 30 stopni. Z funkcji trygonometrycznych wyliczasz wysokość
prostopadłościanu i masz już wszystko.
W drugim masz już kompletnie wszystko jak na tacy, tylko podstawić do wzoru(mam nadzieję, że
wzór na pole trójkąta równobocznego znasz)
15 sty 18:08
Mimi: Tylko że ja potrzebuje całe rozwiązanie
15 sty 18:10
macko: obawiam sie ze nie zna...tu sie nie przychodzi po rozwiazania tylko po pomoc w rozwiazaniu
15 sty 18:19
kaś: no to proszę o pomoc w rozwiązaniu dobrze ? Bo jak narazie nie mam nic
15 sty 18:21
Marcin: | | x | | √3 | | x | |
tg30 = |
| ⇒ |
| = |
| Wylicz to i masz wysokość. |
| | 5√2 | | 3 | | 5√2 | |
15 sty 18:35
Kasia :): eh ok

dzięki
15 sty 18:36
Marcin: mimi napisała treść, kaś się wkurzyła, a Kasia podziękowała
15 sty 18:38
Mimi :) : hhaha 3 twarze
15 sty 18:39
Mimi :) : proszę Cie ja jestem w majcy zielona rozwiążesz mi to ? błagam Cie , to nie jest dla mnie
tylko komuś szukam odpowiedzi

bardzo Cie proszę
15 sty 18:40
Marcin:
X to wysokość prostopadłościaniu.
V= Pp*h
| | 5√6 | | 100√6 | |
P=2Pp+Pb ⇒ 2*25+4*5* |
| ⇒ 50+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
15 sty 18:51
Mimi :) : bardzo Ci dziękuje a drugie wiedziałbyś jak zrobić ?
15 sty 18:52
Marcin:
V=Pp*H ⇔ 4
√3*10 ⇔ 40
√3
15 sty 18:55
Malina: dziekujeee
15 sty 18:56