Analiza.
Tanita: | | ex | |
Proszę o wskazówkę. Znaleźć przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji f(x)= |
| . Wydaje |
| | x+2 | |
| | ex | |
mi się, że powinnam policzyć f(x)'', czyli pochodną z pochodnej. Wyszło mi f(x)''= |
| . |
| | 2 | |
Teraz chyba powinnam to przyrównać do zera?
15 sty 17:39
Krzysiek: Tylko,że źle policzyłaś pochodną,
poza tym u Ciebie f''(x)>0 dla każdego 'x'
15 sty 17:41
Tanita: Jak to źle policzyłam pochodną...

. Ile w takim razie ma wyjść?
15 sty 17:46
15 sty 17:54
Tanita: Ufff wreszcie policzyłam pochodną drugiego rzędu i wyszło dobrze. Co dalej?
15 sty 18:14
Krzysiek: policz dla jakich 'x'
f''(x)>0 i f''(x)<0
15 sty 18:15
Tanita: Hmm, ale jak to zrobić skoro wychodzi coś takiego?
e
x(x
2+2x+2)=0
e
x=0 v x
2+2x+2=0 Δ<0
15 sty 18:19
Tanita: ?
15 sty 18:26
Krzysiek: masz coś innego policzyć...
kiedy >0 i kiedy <0 a nie kiedy =0.
ex>0 dla każdego 'x' , funkcja wykładnicza nie ma miejsc zerowych.
15 sty 18:29
Tanita: Ehhh. Nie umiem tego rozwiązać

.
15 sty 18:47