Badanie monotonicznosci ciagu.
Kamila: Witam, mam problem ze zbadaniem monotonicznosci danego ciagu
Wiec licze
| | 2(n+1)3−1 | | 2n3−1 | | (2*(n+1)3−1) | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| − |
| | (n+1)3+2 | | n3+2 | | (n3+3*n2+3*n+3) | |
| (2*n3−1) | | (2*n3+3*n2+3*n) | | (2*n3−1) | |
| = |
| − |
| = |
| (n3+2) | | (n3+3*n2+3*n+3) | | (n3+2) | |
| (2*n3+3*n2+3*n) | | (2*n3−1) | |
| − |
| = |
| (n3+3*n2+3*n+3) | | (n3+2) | |
| | (2*n3+3*n2+3*n−2*n3+1) | | (3*n2+3*n−1) | |
|
| = |
| = |
| | (n3+3*n2)(n3+2) | | (n3+3*n2)(n3+2) | |
| | (3*n2+3*n−1) | |
|
| = |
| | (n6+2*n3+3*n6+6*n2) | |
Mam tyle, nie wiem czy to jest poprawne (jesli tak) to nie wiem co dalej robic (jesli nie)
gdzie popelnilam blad.
15 sty 17:37
Bizon:
rozwijając 2(n+1)
3−1 ... błąd
Ale chyba łatwiej tak:
| | 2n3−1 | | 2(n3+2)−5 | | 5 | |
an= |
| = |
| =2− |
| ... i wnioskuj |
| | n3+2 | | n3+2 | | n3+2 | |
15 sty 17:55
Bizon:
... rozwijając 2(n+1)3−1 ... tylko pierwszy wyraz pomnożyłaś przez tą 2
15 sty 17:57
Kamila: Jezus

, nie wiem nie potrafie tego zrobic
15 sty 18:31
Bizon:
| | 5 | |
Rozpatrzmy to an=2− |
| |
| | n3+2 | |
n
3+2 ... rośnie
czyli od 2 odejmujemy ciągle mniejszą liczbę
więc

?
15 sty 18:40
Kamila: | | 5 | |
wiec wyraznie 2− |
| zmierza do 0 ? |
| | n3+2 | |
15 sty 18:42
PW: | 2n3−1 | | 2(n3+2) − 5 | | 1 | |
| = |
| = 2 −5 |
| |
| n3+2 | | n3+2 | | n3+2 | |
A teraz widać bez żadnej matematyki skomplikowanej − od liczby 2 odejmujemy ułamek, w którym
mianownik rośnie. Oznacza to, że ułamek maleje − odejmujemy coraz mniej, a więc ciąg rośnie.
To trochę dowcip, nie wiem czy matematyk to zaakceptuje. Ale popatrzmy, o ile teraz te formalne
rachunki staną się prostsze.
| | 5 | | 1 | |
an+1 − an = 2 − |
| − 2 + 5 |
| |
| | (n+1)3+2 | | n3+2 | |
15 sty 18:43
PW: Bizon, grzebałem się 3 minuty dłużej, ale widzę, że należymy do tej samej szkoły. Hasło brzmi:
− Nie rzucaj się na zadanie jak szczerbaty na suchary.
15 sty 18:45
Bizon:
−
15 sty 18:48
Kamila: Dzieki chlopaki
15 sty 20:56